Kluslijst

Mijn tools

De pagina met jouw opgeslagen tools kan gedeeld worden door middel van een unieke link en is deelbaar als een alleen lezen link of als een bewerkbare link. Handig als je bijvoorbeeld met je collega’s wil samenwerken aan een eigen leeromgeving! Kies hieronder welke link je wil delen.

DEEL DEZE PAGINA ALS:

Wat is een kluslijst?

Een kluslijst bestaat uit een overzicht van veel voorkomende klussen. Een kluslijst laat zien dat er in een woning al veel te verbeteren valt voordat een bewoner een plan nodig heeft om met grotere maatregelen aan de slag te gaan. Met het doorlopen van een kluslijst kan de woning op een goede basis gebracht worden, en wordt geborgd dat alle kleine klussen worden vastgelegd. Het doen van zulke veel voorkomende klussen is namelijk een belangrijke stap richting een duurzame en comfortabele woning. Helaas is dit ook een stap die regelmatig wordt overgeslagen. 

Wanneer kan ik een kluslijst inzetten?

Een kluslijst kan worden ingezet als je bewoners op gang wil helpen bij het doen van kleine klussen. Het helpt bewoners om inzicht te krijgen in de verschillende kleine maatregelen die ze kunnen nemen in hun woning. Er zijn verschillende momenten waarop je een kluslijst hiervoor kunt inzetten. Zo raden we aan na het uitvoeren van een inzichtsessie een kluslijst mee te geven. Hierin wordt beschreven wat voor kleine klussen kunnen worden genomen door iedereen in eenzelfde woningtype. Daarnaast kan een kluslijst gebruikt worden om een wijk of groep bewoners in eenzelfde woningtype te helpen aan de slag te gaan in hun woning. 

Hoe kan ik een kluslijst inzetten?

Stap 1: Pas een kluslijst aan op je lokale situatie

De voorbeeld kluslijst die je in deze tool kunt vinden is nooit bedoeld als “dé kluslijst”, maar eerder als een aanmoediging om een eigen lokale kluslijst te gaan ontwikkelen voor een veel voorkomend woningtype. De kluslijst in deze tool kan je als basis zien: een document om zelf aan te vullen met lokale voorbeelden, foto’s en kennis.

We raden aan om de kluslijst aan te passen op je lokale situatie, omdat…

  • … we hebben ervaren dat dit ervoor zorgt dat het thema van kleine klussen gaat leven en wordt ingebed in je ondersteuningsstructuur. Dit helpt ook weer bij het ondersteunen van deze bewoners verder in hun verduurzamingsproces. We hebben namelijk gezien dat bewoners makkelijker verder kunnen worden geholpen (bijvoorbeeld bij het maken van een plan), als eerst de basis op orde is. 

  • … we hebben ervaren dat herkenbare voorbeelden sneller worden geadapteerd door bewoners en toegepast door vrijwilligers, dan een algemene kluslijst voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan een kluslijst waar bewoners hun eigen meterkast of cv-ketel in herkennen. Lokale context en beelden helpen bij het verhogen van de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid. Je kluslijst gaat dan immers écht over iemands eigen woning. 

Stap 2: Je lokale kluslijst verspreiden

Vervolgens beschik je over een praktisch en voor bewoners herkenbaar document dat je op verschillende manieren kunt inzetten. Je kan je lokale kluslijst direct aan bewoners beschikbaar stellen (bijvoorbeeld via de gemeentelijke website, het energieloket, de lokale energiecoöperatie of je vrijwilligersorganisatie). Je kan de kluslijst ook indirect aan bewoners beschikbaar stellen, door het te integreren in de werkwijze van vrijwilligers, professionals en marktpartijen. 

Download de tool om meer te lezen over hoe je een kluslijst kunt inzetten.