Inzichtsessie

Kleine groep
Financieel / Technisch
Dagen

Mijn tools

De pagina met jouw opgeslagen tools kan gedeeld worden door middel van een unieke link en is deelbaar als een alleen lezen link of als een bewerkbare link. Handig als je bijvoorbeeld met je collega’s wil samenwerken aan een eigen leeromgeving! Kies hieronder welke link je wil delen.

DEEL DEZE PAGINA ALS:

Wat is een inzichtsessie?

Met een inzichtsessie doen bewoners in een halve dag onder begeleiding inzicht op in hun woning en hun woonwensen. Zo’n sessie bestaat uit het onderzoeken van de woning, het opstellen van een lijst met kleine klussen én het schetsen van een eerste versie van een verduurzamingsplan. Dit gebeurt met ruimte voor vraag en wedervraag, en met behulp van professionele meetapparatuur (blowerdoortest, infraroodcamera, endoscoop, luchtsensor). In dit filmpje krijg je een goede indruk van hoe zo’n sessie verloopt.

Tijdens een inzichtsessie gebeuren er drie belangrijke praktische dingen:

  • Een uitgebreide nulmeting op de belangrijkste onderdelen van de woning

  • Een ‘kierenjacht’, waarbij de (potentie van) luchtdichtheid voor de woning wordt onderzocht

  • Aan de keukentafel worden de contouren geschetst van een route naar een gezonde, comfortabele en aardgasvrije woning die past bij de wensen en mogelijkheden van de bewoners. Onderdeel van deze route is altijd een kluslijst: kleine klussen die bewoners zelf uit kunnen voeren - nog zonder grote investeringen.

Het doel van een inzichtsessie is het doorlopen van de inzichtfase in korte tijd. Het resultaat hiervan is dat de bewoner inzicht heeft opgedaan vanuit ervaring in de huidige staat van de woning, de eigen woonwensen, en de mogelijkheden. Het fysieke resultaat is een verhalend rapport over deze sessie.

Wanneer kan ik een inzichtsessie inzetten?

De inzichtsessie kan zowel helemaal aan het begin van het proces in de wijk worden ingezet, als later. Aan het begin van het proces werkt het goed om te starten met iemand die graag wil, die dan als voorbeeld kan dienen voor de rest van de buurt. De inzichtsessie brengt dan het proces in de buurt op gang, en werkt daarmee activerend. Zowel het enthousiasme van deelnemers, als de opgedane kennis over een woningtype kan vervolgens worden gedeeld met de buurt. Bij de start van het DoeTank kennis- en leerprogramma hebben we ervoor gekozen om te beginnen met het uitvoeren van inzichtsessies in alle vier pilotgemeenten. Dit bleek een goede manier te zijn om de gemeenten, inwoners én woningen te leren kennen: zo bouwden we tegelijk relaties op en konden we ons in de inhoud verdiepen.

Ook kan een inzichtsessie later in het proces worden ingezet als daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld wanneer er verdiepende informatie over een woning nodig is bij het maken van een inspiratiedocument.

Hoe kan ik een inzichtsessie inzetten?

Je kan een inzichtsessie op verschillende manieren inzetten, afhankelijk van bepaalde keuzes: 

  • Bepalen variant. Er zijn verschillende varianten van een inzichtsessie die je kan inzetten: 

    • Individuele inzichtsessie - bij één individuele bewoner;

    • Straat-inzichtsessie - bij een groepje bewoners (een aantal buren kijken bij een bewoner mee);

    • Voor een specifieke doelgroep - één of meerdere externe stakeholders kijken mee, bijv. wethouder, energiecoaches of journalist.

  • Woningselectie. Afhankelijk van de gekozen variant moet er één (of meerdere) woning(en) worden gekozen waar de inzichtsessie gaat plaatsvinden. Zie het blokje ‘Woningselectie’ in de tool voor onze ervaringen. 

  • Het vinden van een uitvoerder. Een inzichtsessie kan worden uitgevoerd door een energieprofessional. Deze moet in ieder geval een goede technische inhoudelijke basis hebben, en affiniteit voor omgang met bewoners. 

Download de tool om aan de slag te gaan met een inzichtsessie. Als je als ambtenaar voor de eerste keer een inzichtsessie gaat inzetten, raden we je ook aan om vanuit je rol als opdrachtgever paragraaf 2.1 en 2.2 van de tool te lezen. Dit helpt om een goed beeld te krijgen van het proces van een inzichtsessie en waar je bij de uitvraag op moet letten.