Het belang van ventilatie bij de verduurzaming van je huis
Bij de verduurzaming van huizen denken bewoners vaak meteen aan isolatie, zonnepanelen en energiezuinige apparaten. Soms vanuit duurzaamheidsideologie, maar vaak genoeg ook vanwege het comfort of de wens om energierekening te verlagen. Wat wij echter vaak merken is dat bewoners verbaasd zijn dat het binnenklimaat er soms niet beter op wordt… Bewoners ervaren dat woningverduurzaming tot minder wooncomfort leidt, terwijl dat juist niet zo zou moeten zijn.
‘Ik heb toch alles geïsoleerd en alle tocht aangepakt? "Waarom voelt mijn huis dan toch niet fijn aan?”
Er is een cruciaal element dat vaak over het hoofd wordt gezien: ventilatie. Ventilatie is een belangrijke maatregel voor zowel een gezond binnenklimaat als ook het verbindende puzzelstuk tussen verschillende aspecten van woningverduurzaming, zoals isolatie, kieren, het binnenklimaat en de energierekening. Bewoners zijn zich niet bewust hoe ze ventileren in de ‘huidige’ situatie, soms is dit bij toeval best een goede ventilatiestrategie. Als alle kieren dan gedicht worden, weten bewoners vaak niet hoe en of ze anders moeten ventileren, ze hebben nooit nagedacht over hun ‘toekomstige’ ventilatiestrategie.
In deze blog leggen we uit hoe ventilatie het verbindende puzzelstukje is in woningverduurzaming, en we nodigen je graag uit om je verder te verdiepen in dit onderwerp.
Isolatie & ventileren
Bij het verduurzamen van een woning staat isolatie vaak bovenaan de lijst. Een goed geïsoleerde woning betekent immers minder stookkosten en meer comfort. Echter, isolatie kan leiden tot (extra) vocht- en schimmelproblemen als ventilatie niet goed wordt meegenomen in de aanpak van de woning. De kierdichting van de woning wordt doorgaans een stuk beter door het toepassen van ventilatie. Daarom hoor je wel vaker ‘isoleren = ventileren’. Een (goed geïsoleerde) woning heeft ventilatie nodig om overtollig (woon)vocht, CO2 en schadelijke stoffen zoals fijnstof af te voeren, om zo een gezond binnenklimaat te behouden.
Kieren & ventilatie: van ongecontroleerde luchtstromen naar gecontroleerde luchtstromen
Naast isolatie zijn kieren een belangrijk aandachtspunt bij het verduurzamen van een huis. Door kieren komt er lucht in de huizen van bewoners, maar de hoeveelheid verse lucht die je in een bepaalde kamer krijgt is sterk afhankelijk van het weer buiten en waar de kieren zitten. Met kieren hebben bewoners niet zelf in de hand hoeveel wind het huis in komt, en hoeveel warme lucht er ‘ontsnapt’. Dit noemen we ook wel ongecontroleerde luchtstromen, of infiltratie. Dit is dus niet hetzelfde als ventilatie. Door kieren te dichten heb je minder tocht in huis, maar als er geen juiste ventilatie plaatsvindt kan het leiden tot een ongezond binnenklimaat. Woonkamers en slaapkamers zijn traditioneel relatief kierdicht, en precies daar breng je de meeste tijd door. Tricky! Het is dus belangrijk om te zorgen voor gecontroleerde luchtstromen dankzij ventilatie na het dichten van kieren. Dit kan door middel van verschillende ventilatiesystemen en strategieën, zowel natuurlijk als mechanisch.
Binnenklimaat & ventilatie
Een goed binnenklimaat is essentieel voor het welzijn van bewoners. Dit houdt in: voldoende verse lucht, afwezigheid van onaangename geuren, een aangename temperatuur, afwezigheid van tocht, geschikte luchtvochtigheid en minimale geluidsoverlast. Ventilatie speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Door te zorgen voor een goede ventilatie, kun je het comfort en binnenklimaat in je huis verbeteren.
Energierekening & ventilatie
Ventileren is wenselijk en noodzakelijk. Maar het kost wel energie in de vorm van warme lucht die je naar buiten afvoert. En het kan leiden tot minder comfort door de koude lucht die je binnenhaalt. Daarom is het fijn als je ventileert waar en wanneer het nodig is. Met mechanische ventilatie is dat goed te doen. Wil je extra zuinig en comfortabel ventileren? Dan kun je gebruikmaken van een systeem met warmteterugwinning (WTW).
WTW-systemen halen warmte uit afgevoerde lucht, in de praktijk wordt er tussen de 80 en 90% van de warmte teruggewonnen, waardoor de energierekening daalt en het comfort toeneemt. Bovendien bereiden ze woningen voor op de overstap naar energiezuinige verwarmingssystemen, zoals warmtepompen. Door te investeren in ventilatie met warmteterugwinning kun je dus niet alleen energie besparen, maar ook het comfort in je huis verhogen. Dat gebeurt op twee verschillende manieren, in de verdiepingsbox lees je hoe en waarom.
Verdiepingsbox:
Comfort voordeel WTW-systeem:
Een WTW-systeem heeft als voordeel dat de schone ingeblazen lucht aanzienlijk is voorverwarmd. Stel dat het binnen 21 graden is en buiten 0 graden. Dan wordt er met gebruik van een WTW-systeem schone lucht van zo’n 18 graden ingeblazen. Wanneer je gebruik maakt van roosters, zou er buitenlucht van 0 graden in je woning komen. Dat kan zich - zeker naarmate het buiten kouder is - uiten in tocht in de woning.
Ontwerpvrijheid met een WTW-systeem:
Het aanleggen van een WTW-systeem is geen gemakkelijke klus, maar als het er is, heb je in de praktijk meer ontwerpvrijheden voor de rest van je woning. Een voorbeeld hiervan is dat het vervangen van je radiatoren door vloer- of wandverwarming mogelijk is zonder risico op comfortklachten. Radiatoren zorgen er namelijk voor dat de koude lucht die via roosters binnenkomt, in meer of mindere mate geneutraliseerd worden. Wanneer je roosters toepast in combinatie met vloerverwarming, is het risico groot dat de koude lucht uit de roosters op een hinderlijke manier je woning binnen dwarrelt. De vloer is vaak niet warm genoeg om dit te kunnen compenseren. Pas je naast vloerverwarming ook een WTW-systeem toe, dan loop je dit risico niet.
Ventilatie als verbindend puzzelstuk
Stel ventilatie centraal bij het maken van een plan en slim gebruik van je woning. Het is niet slechts een bijzaak, maar het verbindende puzzelstuk dat bijdraagt aan een gezond, comfortabel en toekomstbestendig huis. Door ventilatie centraal te stellen in verduurzamingsplannen worden huizen niet alleen energiezuinig, maar ook nog eens heel fijn om in te wonen.
Ben je geïnteresseerd en nieuwsgierig? Lees dan onze Keuzehulp Ventilatie!