IN DE PRAKTIJK

Praktijkverhaal: Aan de slag met inzicht

In de vorige pagina heb je gelezen over het belang, doel en resultaat van de inzichtfase. Op deze pagina nemen we je mee in twee praktijkvoorbeelden hoe we met inzicht aan de slag zijn gegaan.

Emmen, Leusden, Veldhoven en Weert:

Inzichtsessies in alle wijken

Wat hebben we gedaan?

Bij de start van het DoeTank kennis- en leerprogramma hebben we ervoor gekozen om te beginnen met het uitvoeren van inzichtsessies in alle vier pilotgemeenten. 

Wat was het resultaat?

Dit bleek een goede manier te zijn om de gemeenten, inwoners én woningen te leren kennen: zowel op het gebied van relaties opbouwen, als op het verdiepen in de inhoud.

Wat hebben we geleerd en wat willen we je meegeven? 

Inzichtsessies zijn een goede manier om samen in beweging te komen en een relatie op te bouwen, en tegelijkertijd bewoners de eerste fase in het verduurzamingsproces te laten doorlopen. 

Lokaal aan de slag met inzichtsessies?

  • De tool inzichtsessie, met hierin meer informatie over het inzetten en uitvoeren van een inzichtsessie, vind je hier. Je kan een individuele inzichtsessie bij één bewoner doen, of een straat-inzichtsessie, waarbij een aantal bewoners bij één woning meekijken.

Leusden: 

Inspiratiedocument

Wat hebben we gedaan?

We hebben een manier gezocht om de kennis en inzichten van een individuele inzichtsessie toegankelijk te maken voor buren en bewoners met een soortgelijke woning en/of uitdaging. Om zo op een schaalbare manier bewoners te inspireren aan de slag te gaan met hun woning. 

Wat was het resultaat?

Het bleek een goede manier te zijn om meerdere bewoners tegelijkertijd te verbinden en inspireren. Bovendien bleek het een goede manier om de woningen in de wijk te leren kennen in de context van de gemeente. 

Wat hebben we geleerd en willen we je meegeven? 

Dat naast inspiratiedocument zelf, het proces van opstellen van dit document ook al veel toegevoegde waarde heeft voor een wijk/groep bewoners. Het stimuleert om na te denken over soortgelijke uitdagingen en mogelijke oplossingen.

Hiermee lokaal aan de slag?

  • De tool inspiratiedocument, met hierin meer informatie over het inzetten en opstellen van een inspiratiedocument vind je hier.