Terugblik op DoeTank eindevenement: Bewoners ondersteunen bij verduurzaming

Op 24 september zat Het Huis Utrecht bomvol ambtenaren, bewonersinitiatieven, marktpartijen en andere lokale partners die maar één ding willen: woningeigenaren zo goed mogelijk ondersteunen bij de verduurzaming van hun huis.

Want die bewoners, die raken de weg kwijt in het versnipperde ondersteuningsaanbod. De twee acteurs die de middag openden, maakten dat pijnlijk invoelbaar. Knap werk van Tim Lafeber en acteurs Martha Villada Márquez en Wouter Bukman. Gelukkig kan het makkelijker, slimmer én leuker. Door met een klein groepje bewoners aan de slag te gaan met verduurzamingsmaatregelen, en vervolgens op te schalen. Door niet te lang te blijven hangen in plannenmakerij, maar zo snel mogelijk de wijk in te gaan. Ga in de praktijk aan de slag, samen met bewoners. En neem daarbij allemaal een lerende houding aan. Als de DoeTank één ding wil meegeven aan gemeenten, is dat het wel.

Alle inzichten, lessen en ervaringen van drie jaar praktijkonderzoek stonden deze middag centraal. Deelnemers konden deze lessen aan den lijve ervaren in interactieve workshops, aan de hand van rollenspellen, de moeilijke maatregelen-tijdmachine of de ‘metafoor van de brug’. Tussendoor en na afloop werd er volop kennis uitgewisseld door alle aanwezigen. En woordkunstenaar Marjon Moed sloot de dag af met een treffende, grappige en ontroerende samenvatting. Deze tekst kan je hier terugvinden.

Meer informatie over de deelsessies

  • Het verduurzamingsproces. Het verduurzamingsproces geeft je inzicht in wat bewoners én marktpartijen nodig hebben om stap voor stap te komen tot een toekomstbestendige woning. De deelnemers van deze workshop hebben dit proces doorlopen aan de hand van ervaringen en gebeurtenissen van echte bewoners. Het stapsgewijs doorlopen van dit proces zorgt ervoor dat bewoners planmatig te werk gaan en betere opdrachtgevers worden. Op onze website kun je alle fases nalezen en vind je tools met werkomschrijvingen, templates en presentaties om zélf aan de slag te gaan. De slides van deze sessie vind je hier.

  • Ondersteuningsstructuur. Waar begin je als je aan de slag wilt met het ontwikkelen van je ondersteuningsstructuur? Bij een goede inventarisatie en evaluatie. In de workshop gingen deelnemers aan de slag met een eerste oefening. Op de website vind je materialen en een procesomschrijving om samen met je lokale team van ontzorgers je huidige structuur in kaart te brengen. Onze ervaring - en die van de gemeenten van het trainingstraject - is dat zo'n sessie enorm inzichtelijk is! De slides van deze sessie vind je hier.

  • Moeilijke maatregelen. Iedereen kent ze wel: hardnekkige mailtjes van bewoners met technische vragen die niet met de standaardprocessen beantwoord kunnen worden. Vaak betreft het dan een maatregel waar ervaring en ondersteuning nog ontbreekt, zoals ventilatie of renovatie van een complex dak. Wij noemen dat ‘moeilijke maatregelen’. Hoe ga je als gemeente hier goed mee om? In de deelsessie hebben we verkend wat voor activiteiten je als gemeenten kan bieden om enerzijds nu al bewoners te helpen, en tegelijkertijd te bouwen aan een effectieve en efficiënte ondersteuning voor in 2030. Zodat we in 2030 moeilijke maatregelen gewoon ‘maatregelen’ noemen. De slides van deze sessie vind je hier.

  • Nail it before you scale it. Tijdens deze sessie hebben we verkend hoe je effectieve ondersteuning ook efficiënt kunt aanbieden. Hoe bereik je meer bewoners zonder dat de kwaliteit afneemt? Samengevat hoef je niet alle ondersteuning altijd één op één met een adviseur aan de keukentafel te bieden. Wees creatief: straatsessies, workshops, webinars, en een lokale kennisbank in de wijk. De slides van deze sessie vind je hier.

  • Samen leren met bewoners en uitvoerders. In deze sessies hebben deelnemers in een rollenspel ondervonden hoe complex de samenwerking en interactie tussen bewoners, gemeente en uitvoerende partijen is. De belangrijkste lessen? Maak het verduurzamingsproces aantrekkelijk voor álle betrokkenen, dus ook voor uitvoerende partijen. Maak bewoners betere opdrachtgevers, betrek uitvoerende partijen vanaf het begin van het proces, en faciliteer het gesprek tussen bewoner en uitvoerder. En vooral: schuw niet om praktisch aan de slag te gaan. Want na een intentie tot actie begint het pas, en kun je gezamenlijk leren hoe je beter samenwerkt. De slides van deze sessie vind je hier.

We hopen dat deze middag jullie de noodzaak én zin heeft laten voelen om serieus aan de slag te gaan met het ontwikkelen van je lokale ondersteuningsstructuur. Het opdoen van doorleefde ervaringen is hierbij enorm belangrijk. Durf dus om in de praktijk aan de slag te gaan vanuit een lerende houding. Niet alleen als professional, maar ook als bewoner en als mens.

In contact komen

Tot slot, het DoeTank kennis- en leertraject komt hiermee tot een einde. De grote verduurzamingsopgave waar we met z’n allen voor staan is echter nog volop gaande. We hopen dat onze werkwijze door zoveel mogelijk mensen gebruikt kan worden. Wil je hiermee aan de slag, en heb je vragen of ideeën over hoe we hier verder een vervolg aan kunnen geven? Mail dan naar info@doetankontzorging. We komen graag met je in contact.