ARTIKEL

Ondersteuning van individueel naar grote(re) groep

Verduurzamen van een woning wordt door bewoners als lastig ervaren. Soms is er intensieve ondersteuning bij nodig. Dus je kunt denken: “Als we dat voor iedereen moeten gaan organiseren, dan zijn daar nooit voldoende middelen voor!” Door van klein naar groot te werken kun je effectieve ondersteuning bieden en toch ook efficiënt veel bewoners bereiken.

Effectieve aanpak: zorgen dat bewoners écht geholpen worden

Om bewoners echt te helpen is soms een intensief traject nodig. Eerst de woning analyseren, inzicht vergaren en de bewoners begeleiden bij het maken van een verduurzamingsplan of kiezen van de juiste maatregel en materiaal. Dus: zorgen dat bewoners echt de eindstreep van het verduurzamingsproces halen en tot uitvoering overgaan.

Efficiënte aanpak: zorgen dat meer bewoners geholpen worden

Doordat je bewoners helemaal hebt ondersteund van inzicht tot uitvoering is er veel relevante kennis opgedaan. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Al deze kennis – mits goed gedocumenteerd – is bruikbaar voor andere bewoners. Door gebruik te maken van geleerde lessen kun je dus meer impact maken.

Van klein naar groot

We noemen dat van klein naar groot werken. Eerst voor één of enkele woningtypen een goed verduurzamingsplan en oplossingen voor eventuele technische opgaven (moeilijke maatregelen), en daarna de informatie beschikbaar stellen aan bewoners met een soortgelijke situatie.

Kracht van een grotere N

Een andere manier om tot een grotere schaal te komen is zorgen dat meer bewoners (tegelijkertijd) van dezelfde dienst gebruik kunnen maken. Simpel rekenvoorbeeld: stel, je doet met vier energiecoaches vier gesprekken per maand = 16 bewoners bereikt en voorzien van eerste inzichten. Stel, je biedt 50% van de energiecoach gesprekken aan in straatverband waarbij vijf buren aanwezig zijn bij de sessie, dan bereik je met ongeveer dezelfde inzet al 48 bewoners. Deel je vervolgens ook nog de inzichten en geleerde lessen via een webinar aan alle bewoners in een bepaald woningtype, dan bereik je zo meer dan 150 bewoners.

Kracht van een grotere stap

Bewoners met inzicht in hun woning en een doordacht verduurzamingsplan zullen eerder het comfort voelen om überhaupt aan de slag te gaan, óf meer of grotere maatregelen te treffen dan ze initieel van plan waren. Dit brengt een schaalvoordeel: bewoners die niet uitvallen gedurende het verduurzamingsproces of meer tegelijk doen hoeven later minder (vaak) opnieuw ondersteund te worden. Het maakt al met al nogal uit voor je aanpak of bewoners alle schildelen (vloer, muur, glas, dak) één voor één verduurzamen of de vier maatregelen in twee keer treffen.

Meer impact door op te schalen over de as van het woningtype 

Nederland bestaat uit ongeveer 11.000 wijken, waarvan een aanzienlijk deel seriematig is gebouwd. Met andere woorden: in deze wijken staan veel woningen met dezelfde kenmerken. Natuurlijk is de ene woning tussentijds verbouwd en verschilt het niveau van onderhoud. Tegelijk is een verduurzamingsplan voor het type woning voor een groot deel van toepassing op alle soortgelijke woningen. Dan is het ontzettend nuttig om het verduurzamingsplan (anoniem) ter beschikking te stellen aan alle bewoners van dit type woning, al dan niet ondersteund met aantrekkelijke documentatie en een toelichting tijdens een bewonersbijeenkomst.

Veel woningtypen hebben een bepaald knelpunt: lastig te isoleren dak, lastig aan te leggen leidingtracé voor een ventilatiesysteem of een vloer zonder (toegankelijke) kruipruimte. Als l je hier een oplossing voor vindt, is het heel relevant om de opgedane kennis en uitwerking te delen met alle bewoners die in dat type woning wonen.

Meer impact door gebruik te maken van de sociale structuren

Ze lopen in iedere wijk wel rond: enthousiastelingen die al van alles hebben gedaan. Door deze mensen in te zetten als ambassadeur gaat kennis ‘stromen’ door de wijk. Door het publiceren van succesverhalen, documenteren van geleerde lessen of delen van goede (voorbeeld) offertes zorg je dat meer bewoners kunnen profiteren van het gedane voorwerk.


Kortom, door goede ondersteuning te bieden en bewoners echt van A tot Z te helpen creëer je goede voorbeelden en kennis waar andere bewoners weer gebruik van kunnen maken. “Nail it before you scale it.”