DoeTank eindevenement - Bewoners ondersteunen bij verduurzaming
Hoe ondersteun je bewoners bij het verduurzamen van hun woning? En hoe doe je dat effectief, efficiënt en samenhangend? Dat was de vraag waar de DoeTank Publieke Ontzorging zich de afgelopen drie jaar mee bezig hield. Het programma komt tot een eind; en op 24 september sluiten we het leerzaam en feestelijk af. Op energieke wijze nemen we je mee in onze lessen en ervaringen. Na afloop ben je geïnspireerd én kun je praktisch aan de slag met de DoeTank-werkwijze: lokaal, met oog voor schaal!
Praktische informatie
Aanmelden
Datum en locatie
24 september 2024, Het Huis in Utrecht
13:00 – 17:00 uur (borrel na afloop)
Voor wie?
Dit evenement is interessant voor iedereen die lokaal, regionaal of landelijk bezig is met ontzorging van particuliere woningeigenaren. Bijvoorbeeld als je werkt aan dit thema als ambtenaar, energiecoach, energieloket, bewonersinitiatief, marktpartij of adviseur.
Wat kan je verwachten?
Interactieve sessies met ambtenaren, lokale partners en bewoners
Inspirerende verhalen van ervaringsdeskundigen
Praktische workshops en discussies over verduurzaming, opschaling en samenwerking
Een open en eerlijke uitwisseling van ervaringen en uitdagingen
Een gezellige netwerkborrel
Het programma
13:00 - 13:30 Inloop met koffie en thee
13:30 - 14:00 Plenaire opening & welkom
14:00 - 15:00 Parallelsessies ronde 1
15:00 - 15:30 Pauze
15:30 - 16:30 Parallelsessies ronde 2
16:30 - 17:00 Plenaire afsluiting
17:00 - 18:30 Borrel
Parallelsessies overzicht
Er zijn twee rondes met ieder vier sessies om uit te kiezen. Om keuzestress te voorkomen, zijn drie van de vier sessies in allebei de rondes hetzelfde. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden voor de parallelsessies; op het evenement zelf besluit je welke sessies je wil bijwonen. Er liggen dan kaartjes voor elke sessie in beide rondes die je kunt pakken om je plek te bemachtigen.
Parallelsessies ronde 1
Het verduurzamingsproces
Hoe zit het dan met schaal?
Samen leren met bewoners en uitvoerende partijen
Moeilijke maatregelen
Parallelsessies ronde 2
Ondersteuningsstructuur ontwikkelen
Hoe zit het dan met schaal?
Samen leren met bewoners en uitvoerende partijen
Moeilijke maatregelen
Beschrijvingen per sessie
Ronde 1: Het verduurzamingsproces
Door heen en weer te bewegen tussen tekentafel en keukentafel, heeft de DoeTank het verduurzamingsproces van een woning in kaart gebracht, vanuit het perspectief van de bewoner. In deze sessie nemen we je mee door de verschillende fasen van dit proces, en delen we relevante voorbeelden uit de praktijk.Ronde 2: Ondersteuningsstructuur ontwikkelen
Het verduurzamingsproces laat zien waar een goede ondersteuningsstructuur aan moet voldoen. Maar hoe ontwikkel je die lokale ondersteuningsstructuur nu precies als ambtenaar in de regierol? In deze sessie bespreken we hoe je achter die tekentafel vandaan komt en aan de slag kunt met die ontwikkeling, en leer je wat daar allemaal bij komt kijken.Ronde 1 & 2: Hoe zit het dan met schaal?
De werkwijze van de DoeTank zet in op klein beginnen en daarna pas opschalen, omdat we geloven dat je in het klein al kunt leren over hoe je het groot aanpakt. Maar er zijn verschillende knoppen om aan te draaien wanneer het aankomt op schaal maken. In deze sessie sessie ‘Hoe zit het dan met schaal?’ zit je zelf aan de knoppen, om te zien op welke elementen van opschaling je invloed hebt, en hoe dit relateert aantot concrete praktijkvoorbeelden.Ronde 1 & 2: Samen leren met bewoners en uitvoerende partijen
Het verduurzamen van woningen is een dans tussen bewoner, marktpartij en gemeente. Hoe verhouden de verschillende rollen zich tot elkaar en hoe geef je de samenwerking vorm? In deze sessie sessie ‘Samen leren met bewoners en uitvoerende partijen’, kruip je in de rol van een ander en ga je het gesprek aan, aan de hand van een concrete casus uit de DoeTank-praktijk.Ronde 1 & 2: Moeilijke maatregelen
Veel gemeenten zijn ingericht op het uitvoeren van losse projecten naar aanleiding van een hulpvraag van een bewoner, maar vaak blijft het niet bij één mailtje. Drie maanden later kan dezelfde vraag van een andere bewoner in je inbox belanden. Hoe ondervang je dat van tevoren, en richt je je ondersteuning zo in dat je voorsorteert op de vragen over moeilijke maatregelen die nog komen gaan? In deze sessie sessie ‘Moeilijke maatregelen’ gaan we samen het gesprek aan over dit onderwerp, want het antwoord hebben we nog niet. We zijn extra benieuwd naar jouw input!