Terug
24 april 2023

Veldhoven oefent collectief met plannen maken

  • Wat: Workshop plannen maken in Veldhoven
  • Wanneer: 25 april 2023

Op dinsdag 25 april hebben 30 Veldhovenaren in een workshopruimte van de schouwburg collectief geoefend met plannen maken. De DoeTank Publieke Ontzorging heeft de geleerde lessen uit twee jaar particulieren helpen met plannen maken letterlijk gebundeld in een set kaarten, vergezeld door een werkboek. Deze set kaarten zit vol met geheugensteuntjes en aandachtspunten die bewoners helpen om een plan voor hun woning te maken. Om hier samen met bewoners in de vorm van een workshop mee aan de slag te gaan was voor ons een experiment. 

Voordat de bewoners zelf aan de slag gingen, vonden we het belangrijk om kleur te bekennen over de basisoplossing, die bepalend is voor de kwaliteit van een plan. Daarom werd aan de bewoners uitgelegd dat elke woning comfortabel, duurzaam en efficiënt te verwarmen is als je…

  1. Efficiënt ventileert;
  2. Een redelijke winterjas met goede rits hebt (isoleren en kieren dichten);
  3. Voldoende warmteafgifte hebt (zoals radiatoren, vloerverwarming e.d.).

Daarna legde een Lars aan de hand van zijn  eigen plan voor zijn woning het belang van de samenhang, bundeling en volgorde tussen maatregelen uit. Vervolgens konden de bewoners zelf met de kaartenset aan de slag.

Omdat het spel nog geen spelregels heeft, hadden we gedacht de aanwezigen op weg te helpen met nadenken over woonwensen en een warme, goed sluitende winterjas. Maar toen we de woningeigenaren de kaartjes in handen gaven was het hek meteen van de dam: men ging meteen aan de slag met het bundelen en verdelen van kaartjes over de tijd. Er ontstonden meteen goede discussies over waar je op moet letten bij het maken van een goed plan. De tijd was te kort om iedereen te kunnen helpen. Gelukkig hadden we ruim tijd gereserveerd om feedback op te halen over dit experiment. 

Een greep van de feedback: "Hoe kan je dit nu in vredesnaam een spel noemen … maar dat gezegd hebbende, wat ontzettend gaaf om niet achter je computer te zitten maar rustig achter een tafel overzicht voor jezelf te kunnen creëren in dit complexe vraagstuk. En het is wat jullie zeggen, "op papier fouten maken is gratis”, straks in het werk de verkeerde volgorde aanhouden is meteen heel duur of jammer". Daarnaast werd de onderlinge uitwisseling door bewoners als waardevol ervaren. 

Dit smaakte naar heel veel meer en dus… to be continued.  In de tussentijd gaan wij aan de slag met het verbeteren van het spel, bijvoorbeeld door het geven van meer toelichting bij sommige maatregelen, en het integreren van het kleur bekennen in het werkboek.

Veldhoven plannen maken

Veldhoven plannen maken 2