Terug
5 april 2023

Samen-leren dag met Emmense energiecoaches

  • Wat: kennisdeelsessie met Emmense Coaches
  • Wanneer: 5 april 2023

Een team van Emmense coaches zijn aan de slag gegaan met een eigen blowerdoortestset om Emmenaren te helpen inzicht te krijgen in hun woning. Inmiddels hebben er al 60 onderzoeken plaatsgevonden, en staan er nog 20 op de planning. Er is dus duidelijk sprake van een actief en productief  team. Dit is één van de vrijwilligers teams die in Emmen aan de slag zijn. Omdat er in Emmen zo veel coaches zijn, kunnen de vrijwilligers worden ingezet daar waar zij zelf de meeste energie op voelen. Binnen het kierenjacht team voeren de coaches in tweetallen blowerdoortests uit.

Vandaag waren we op bezoek bij deze energiecoaches. De DoeTank kreeg namelijk de vraag of wij mee wilden denken over hun zelforganisatie vraagstuk en onze ervaringen wilden delen.

In de ochtend was er een kennisdeelsessie op het gemeentehuis met een 8-tal coaches, zowel ervaren coaches als nieuwe aanwinsten. Een belangrijk deel ging over de vragen welke klantvragen er behandeld worden, welke doelgroepen bediend worden en vooral ook over het effectief en efficiënt maken van de administratieve last op de vrijwilligers ("de verslaglegging"). Wat wel bleek is dat je, om dit echt op gang te krijgen, iemand nodig hebt die het organiseren van het team professioneel aanpakt. Een rapportageformat waarin zowel de quick wins als de route naar aardgasvrij vastgelegd kunnen worden zou ook kunnen helpen om coaches te ondersteunen in de verslaglegging.

In de middag waren we observant van de werkwijze van het team in een Emmense woning. Naast de interessante bouwkundige details (de coaches zelf noemen dit "het kunnen lezen van de woning") was vooral de discussie hoe je nieuwe teams op weg kunt helpen leuke gespreksstof. Bijvoorbeeld hoe het hebben van een strak werkschema en een vaste volgorde fouten kan voorkomen.

Al met al een erg vruchtbare vorm van kennisoverdracht.

Samen-leren dag met Emmense energiecoaches