Terug
13 maart 2023

Presentatie Inzichten Ruimtewoningen

  • Wat: bewonersbijeenkomst Ruimtewoning Leusden
  • Wanneer: 13 maart 2023

In de Leusdense wijk Alandsbeek staan 180 zogenaamde ruimtewoningen, gebouwd midden jaren '70. In meerdere woningen doen zich daar nu onderhoudsvragen aan dak en kozijnen voor. Tegelijkertijd zijn de woningen toe aan een gewenste en noodzakelijke verbetering op het gebied van energiebesparing. Van de woningonderzoeken zijn eerder onderzoeksverslagen in de vorm van Huisfluisterblogs (onder het kopje ‘Energiedoorlichtingen Alandsbeek’) geschreven.

De DoeTank onderzoekt in Alandsbeek hoe we verzamelde inzichten over een woningtype kunnen overbrengen naar een grotere groep bewoners. Zoals de logische samenhang van de te nemen maatregelen en de contouren van een route richting een aardgasvrije ruimtewoning. Hiervoor hebben we een brochure over ‘de Ruimtewoning’ gemaakt, met hierin verzamelde inzichten en inspiratie voor je eigen plan. 

Op de bewonersavond werden de belangrijkste inzichten uit deze brochure gedeeld. Maar bovenal was er ruimte om tijdens de koffiebreak in groepjes over een viertal "moeilijke maatregelen"(dak, glas & kozijnen, ventilatie, en gevelisolatie) met elkaar in gesprek te gaan. Vanuit Veldhoven weten we namelijk al dat het bij elkaar brengen van lotgenoten, en daar met behulp van een meedenkende bondgenoot de diepte mee in gaan, tot lokale energie leidt om samen door te pakken. Ook hier raakten lotgenoten weer met elkaar in gesprek bij de verschillende themaposters waar ze ideeën met elkaar deelden.

Daarnaast deelde de gemeente tijdens deze avond de nodige inzichten over de noodzaak van natuurinclusief isoleren, en behandelde vragen over collectieve vergunningen bij het aanpassen van het straatbeeld. 

Medio april verschijnt de brochure op papier. Voor nu kijken we met veel plezier terug op een geanimeerde avond met enthousiaste bewoners.

Presentatie Inzichten Ruimtewoningen