Terug
11 mei 2022

Op safaridag in Emmen

  • Wat: safaridag voor energiecoaches in Emmen
  • Wanneer: 11 mei
  • Door: de Doetank en gemeente Emmen
  • Voor: energiecoaches uit Emmen

1 A4 om de boodschap uit te leggen: hulp bij een plan dat de woning in stappen aanpast aan het energiesysteem van de toekomst. En dan twee uurtjes voorbeelden die e.e.a. praktisch maakt. (Zelfs) de ambtenaar blijft aangehaakt bij wat ik uitleg, wat blijkt uit instemmend geknik en goede vragen.

Huisfluisteraar Lars Boelen nam een groep Emmense energiecoaches mee op “safari”: na een korte uitleg ging de groep naar een woning om te ervaren hoe Lars met blowerdoor, camera, duimstok en neus de bewoner aan inzichten over zijn woning helpt. Bij de wrap up is het duidelijk: de coaches geven aan met de kierenjacht aan de slag te willen. "Regel zo'n apparaat voor ons en we willen ook een koffer vol gereedschap". Ik zei dat als ze de spullen in huis hebben ik ze kom coachen bij hun eerste woningonderzoek.

En zo struikel je over de opschalingsoplossingen. Wat we vaak zien is dat coaches weliswaar opgeleid zijn, maar nog niet de samenhang hebben ervaren van wat ze leerden. Lars: “Waar dat vroeger ging in de vorm van een "inspiratie dag" met heel veel natuurkunde, bouwfysica, rekenvoorbeelden en praktische casuïstiek, benoem ik nu gewoon dat er een methode is, dat brengt al rust. En dan praktisch maken: vanaf nu alleen nog maar Safari-dagen met coaches, in gemeenten waar budget is voor goed gereedschap voor de vrijwilligers.”

Op safaridag in Emmen