Terug
19 mei 2022

Ontwerpsessie met bewoners in Leusden

  • Wat: Ontwerpsessie
  • Wanneer: 19 mei 2022
  • Door: de DoeTank, energieloket Leusden  IK WIL WATT en de gemeente Leusden
  • Voor: bewoners uit de werkgroep skidakrenovatie

Een groep bewoners uit Alandsbeek-Oost wil samen hun daken gaan renoveren. Daarbij zijn talloze keuzes te maken: van isolatiemateriaal en afwerking tot de keuze voor een groen dak of juist zonnepanelen. 

Omdat het typische dak van de “skidak” woningen tot allerlei problemen leidt en er geen eenduidige oplossing is, willen we samen met de woningeigenaren een aantal ontwerpschetsen maken voor renovatie.

De bewoners hadden al nagedacht over wat zij belangrijk vinden voor hun dak: moet dat vooral goed geïsoleerd tegen de kou of juist tegen de hitte, willen we zonnepanelen op het dak of vinden we een groen dak belangrijker? 

Na het bespreken van deze ‘woondromen’ bekeken we een aantal ontwerpkeuzes: isolatiemateriaal, soorten dakbedekking en verschillende opties voor de constructie. De bewoners gaven vervolgens aan welke oplossingen hun voorkeur hebben. Hierdoor hebben wij een goed beeld gekregen van de voorwaarden waaraan een nieuw ontwerp voor het dak moet voldoen. 

Een belangrijk inzicht van de avond is dat het waardevol is als bewoners uitleg krijgen over de verschillende keuzes (voor materialen, constructies, etc) en hoe deze oplossingen verschillen in kosten. Door stukken isolatiemateriaal mee te nemen en te laten zien en voelen, ging het onderwerp meer leven voor iedereen. Hierdoor konden we samen de stap maken van een abstracte droom voor een toekomstbestendig dak, naar concrete voorkeuren voor dakverbetering.

De DoeTank gaat nu aan de slag met het maken van drie ontwerpschetsen, op basis van de keuzes van de bewoners. Daarmee kunnen de woningeigenaren dan een betere offerte-uitvraag doen bij bouwbedrijven.

Ontwerpsessie met bewoners in Leusden