Terug
23 maart 2023

Eerste inzicht-hulp bij energievoorschot van €800

  • Wat: Bewoner met hoog energievoorschot van inzichten voorzien
  • Wanneer: 23 maart 2023

De DoeTank kreeg een oproep van een bewoner die in oktober 2022 door het aflopen van zijn driejarig energiecontract geconfronteerd was met een hoog nieuw energievoorschotbedrag van €800. In de woning waren al comfortklachten aanwezig, en hier werd het hoge voorschot meteen aan toegeschreven.

Tijdens het onderzoek ontdekten we dat de woning er bouwkundig en qua luchtdichtheid, ondanks het hoge energievoorschot, goed voor stond. De luchtdichtheid was op een niveau waar je normaal gesproken op uit hoopt te komen na grondig kierenjagen en klussen.

We waren voor deze casus met 3 DoeTankers in de woning. Daardoor konden we via een aantal visies en denkwijzen met de bewoner in gesprek over de situatie en een route uit de penibele situatie. Voor de DoeTank was dit een leerzame toevoeging op het gebied van energiecontracten en financiering, waar aan de keukentafel met name behoefte aan was.

Uiteindelijk kwamen we tot de volgende inzichten:

  • Er is een hoog elektriciteitsverbruik. Een Slimme Meter dongel aanschaffen kan zicht en grip op het verbruik bieden dat nu mist.
  • Het dynamische energiecontract van bijna €3 per kuub en bijna een €1 per kWh is hoog. Een flex (uur) contract is voor deze bewoner financieel veel aantrekkelijker dan een jaarcontract.
  • De woning wordt niet zo efficiënt gebruikt als zou kunnen. Bijvoorbeeld: een verbouwde garage die gebruikt wordt als slecht geventileerde wasruimte met gaskachel. Dit koude deel van de woning was niet met een deur afgesloten van de woning.
  • Spourmuurisolatie, ventilatie, onderhoud aan glas en kozijnen zijn aan te raden. De ventilatierenovatie van deze woning is door de aanwezige luchtverwarming uit te voeren zonder kanaalwerk aan te hoeven leggen
  • Het gasverbruik gaat naar normale en acceptabele waarden door te investeren in comfort en onderhoudsvragen.

Het verschaffen van inzicht in met welke kleine klussen een grote verbetering kan worden behaald zorgde bij de bewoner voor meer rust over de situatie. Hierdoor kon de bewoner de kwaliteiten van de woning weer zien, en weer over verbeteringen gaan nadenken. 

Eerste inzicht-hulp bij energievoorschot van €800