Terug
16 februari 2023

Bewoners maken plannen met digitale tooling

  • Wat: Bewoners in Emmen maken plannen met digitale tooling
  • Wanneer: 16 februari 2023

Hoe kunnen digitale tools (‘Smart Twin’) bewoners helpen bij het opdoen van inzicht en het maken van een verduurzamingsplan? Die vraag stond centraal tijdens de bewonersbijeenkomst in de gemeente Emmen.

In samenwerking met De Twee Snoeken hebben we een deel van de wijk Rietlanden gedigitaliseerd aan de hand van bouwtekeningen uit het archief (zie ons eerdere liveblog over het archief). Vervolgens krijgen bewoners toegang tot hun woning en kunnen ze in een webomgeving ‘spelen’ met maatregelen. Wat gebeurt er als ik mijn spouwmuur laat vullen? Wat is het effect van het vervangen van glas en kozijnen? En wat als ik overstap op vloerverwarming?

Tijdens de bijeenkomst waren we vooral benieuwd hoe bewoners in de praktijk gebruik konden maken van de tooling. Een aantal interessante inzichten:

  1. Bewoners gaan ‘aan’ omdat het echt over hun eigen woning gaat. Veel bewonersbijeenkomsten gaan over verduurzaming in het algemeen. Ditmaal is het doel een plan voor hun eigen woning. Dat maakt het concreet en tastbaar.
  2. Een deel van de bewoners heeft hulp nodig bij het gebruik van de tool. De een is digitaal vaardiger dan de andere. Ook hebben sommige mensen gewoon behoefte aan een sparringspartner. Kortom, zonder ‘bondgenoot’ of hulp staat de digitale tooling teveel los.
  3. Er zitten nog onvolkomenheden in de tool en niet alle opties zitten erin. De Smart Twin is een nieuwe en innovatieve tool. Daardoor rekenen niet alle maatregelen nog helemaal correct door of ontbreken er maatregelen. Zo zit ‘luchtverwarming’ nog niet in de tool, terwijl dit wel veel voorkomt in de Rietlanden. De Twee Snoeken neemt alle nieuwe inzichten mee in het verbeteren van de tool.

We blijven bewoners volgen die met de ‘Smart Twin’ aan de slag zijn gegaan. Zetten ze uiteindelijk ook de stap richting het nemen van een maatregel? Waar lopen ze tegenaan? Welke ondersteuning is nodig?

Bewoners maken plannen met digitale tooling