Inspiratiedocument

Mijn tools

De pagina met jouw opgeslagen tools kan gedeeld worden door middel van een unieke link en is deelbaar als een alleen lezen link of als een bewerkbare link. Handig als je bijvoorbeeld met je collega’s wil samenwerken aan een eigen leeromgeving! Kies hieronder welke link je wil delen.

DEEL DEZE PAGINA ALS:

Wat is een inspiratiedocument?

Het inspiratiedocument is een doorontwikkeling op de inzichtsessie met als doel om collectief inzicht te faciliteren. Het is een document dat op een schaalbare manier bewoners met een soortgelijke woning inspireert, met als resultaat dat bewoners leren over de kansen en uitdagingen van hun woning(type) wat betreft verduurzaming en onderhoud. 

Op basis van één of meer inzichtsessie van voorbeeldwoningen wordt inzicht gegeven in de aandachtspunten van de woning; dit kan zowel gaan over zaken als naad- en kierdichting en kleine gebreken (denk aan een slecht geplaatste brievenbus) tot aan grotere bouwtechnische uitdagingen (zoals een lekkend dak).

Wanneer kan ik een inspiratiedocument inzetten?

Het ontwikkelen en inzetten van een inspiratiedocument is handig om te doen vroeg in het proces van activeren van een wijk, ten behoeve van het grootschalig activeren van bewoners en het eventueel organiseren van aanbod. Het is een actieve stap die verder gaat dan het organiseren van reactieve ondersteuning van bewoners. Daarnaast is het inspiratiedocument ook nuttig om marktpartijen te informeren over de woningtypes en aandachtspunten in relatie tot wat leeft in de wijk met betrekking tot de woningen.

Hoe kan ik een inspiratiedocument inzetten?

Het inspiratiedocument heeft als doel om bewoners te inspireren (de naam zegt het al) en hen op gang te helpen (samenhang, bundeling, logische volgorde, eerste stap laten zien). Het is niet bedoeld om de keuze voor bewoners uit handen te nemen: bewoners blijven de regie houden over hun eigen verduurzamingsproces. Maar het is wel belangrijk om als gemeente duidelijk en eenduidig te zijn over wat de plannen zijn voor de wijk, zodat bewoners de juiste kaders hebben voor hun verduurzamingsplannen.

Voorwaarde voor het inzetten van een inspiratiedocument is dat er veel (bouwtechnische) overeenkomsten zijn tussen de woningen van bewoners voor wie het document bedoeld is. Dit zodat de technisch adviseur een oplossing kan bedenken die voor meerdere woningen toepasbaar is, alsook om een herkenbaar element te hebben voor bewoners in het inspiratiedocument, zodat het écht als hun woning voelt.